11 sierpnia 2011

Domowe przysmaki do KONGa

O zabawkach KONG już pisaliśmy na naszym blogu - „Kong sposób na zajęcie psa”. Wiemy jak je używać i jak je dopasować do swojego psa. Jedną z cech wyróżniających zabawki KONG jest możliwość nadziewania ich różnymi przysmakami. Pisaliśmy też o przysmakach firmowych do Konga – „Kong – przysmaki”.
Zabawa z Kongiem nie musi jednak ograniczyć się do oferty sklepowej. Konga można wypełniać dowolnie. Jednym z ciekawszych podejść jest „uczta warstwowa”

Uczta warstwowa – podajemy kierunkową wersję „dania”, konfiguracji smakowych może być nieskończenie wiele w zależności od dostępności produktów i preferencji psa.
Uczta warstwowa dotyczy głównie Kongów tradycyjnych – zobacz tutaj
Warstwa 1 (najgłębsza) – tzw. dręczyciel. Zadaniem tej warstwy jest zatkanie najmniejszej dziury i zachęcenie psa. Tutaj wkładamy pasztet lub ser.
Warstwa 2 – tzw. deser - ulubione krakersy, ciasteczka lub suszona wątróbka
Warstwa 3 – tzw. danie główne – może to być sucha karma wymieszana z mokrą, kasza z marchewką i kurczakiem itp.
Warstwa 4 – tzw. danie pierwsze - pasta bananowa lub wątróbkowa (lub masło orzechowe)
Warstwa 5 (do zatkania dziury) – tzw. przystawka - kawałek żółtego sera lub wystające ciasteczko. Musi to być łatwy kąsek, żeby zainteresować psa i sprawić, że się zabierze „do pracy”.


Wszystkie warstwy upychajmy szczelnie i ciasno jak się tylko da. Konga należy dopasować do rozmiaru psa.

Zobaczmy na jakie pomysły przekąsek domowych do Konga wpadli niektórzy nasi klienci.

1. Nadzienia – pasty
- bananowe –1 świeży miękki banan, 100ml jogurt naturalny, opcjonalnie kiełki. Sposób przygotowania: rozgniatamy banan, dodajemy jogurt i kiełki i mieszamy na jednolitą masę. Wkładamy do Konga i do lodówki w zimie na ok. 30 min- żeby zastygło, latem można i do zamrażalki.


- wątróbkowe – 150g gotowanej wątróbki, 100 ml jogurt naturalny. Sposób przygotowania: rozgniatamy wątróbkę i mieszamy z jogurtem. Wkładamy do Konga i na 30 min do lodówki.

- twarożkowe – 100g twarożku (półtłusty), 100 ml jogurtu naturalny. Sposób przygotowania: mieszamy twarożek z jogurtem. Nadziewamy Konga i na 30 min do lodówki.
Konga możemy nadziewać też serkiem topionym (oby tylko bez przypraw) i masłem orzechowym. (masło orzechowe szczególnie uwielbiają amerykańskie psy).

2. Zamiast ciasteczek
Zamiast ciasteczek możemy wkładać pokrojony ser żółty (paluszki), ugotowanego kurczaka lub marchewkę.


Roztopiony ser - drugą opcją serową jest nałożenie plastrów sera na zabawkę (w przypadku dental) lub do zabawki (w przypadku tradycyjnych) i włożyć na kilka sekund do mikrofalówki aż ser się roztopi. Podawać psu po ostygnięciu.

Tak w ogóle do Konga możemy wkładać wszystko co lubi pies. Jest to wspaniała zabawa zarówno dla psa jak i właściciela. A szczególnie przydatne rozwiązanie w przypadku psów niejadków. Wszystkie psy uwielbiają wyzwania, a czy nie jest wyzwaniem dla psa wydobycie aromatycznej zawartości zabawki?

1 komentarz:

Bite Psiak pisze...

http://bitepsiak.blogspot.com/ zapraszamy może ktoś wykorzysta jakiś przepis dla swojego czworonożnego dziecka ;] - na blogu zapisujemy nasze domowe przepisy na jedzonko (obiady, przekąski, ciastka), które podajemy naszemu Bite'owi.
http://bitepsiak.blogspot.com/search/label/wype%C5%82niacze%2Fmasy%20do%20kong%C3%B3w - w tej zakładce nasze pomysły na coś do konga
Pozdrawiamy