2 czerwca 2011

Dieta psa


Dużo się mówi o zrównoważonej diecie psa, a czy wiemy co to znaczy? Przyjrzyjmy się dzisiaj jaka dieta jest wartościowa dla psa.

BIAŁKO
Białko jest jednym z najważniejszych elementów diety psa. W karmie powinno go być bardzo dużo (więcej dla psów w okresie wzrostu oraz psów bardzo aktywnych fizycznie). Pamiętajmy jednak, że przyswajalność białka i jego wartość biologiczna zależy od jego źródła. Najbardziej wartościowe dla psa jest białko zwierzęce.
Trzy wskaźniki jakości białka:
1. źródło białka – białko zwierzęce jest bardziej kompletne niż białko roślinne (gluten, mąka sojowa)
2. skład aminokwasowy białka – białko zwierzęce zawiera wszystkie niezbędne aminokwasy w ilościach gwarantujących zaspokojenie zapotrzebowania psów: arginina, tauryna, metionina, lizyna, tryptofan.
3. strawność białka – białko zwierzęce jest łatwostrawne tak jak zawiera komplet aminokwasów.

TŁUSZCZ
Tłuszcz stanowi niezbędny element diety psów. Tłuszcze również różnią się w swojej budowie i jakości. Psy nie cierpią z powodu nadmiaru cholesterolu czy chorób serca spowodowanych nadmiarem tłuszczów zwierzęcych. Tłuszcz zwierzęcy jest wysoce strawny, jest nośnikiem smaku i dostarcza składników odżywczych, które dobrze wpływają na kondycję skóry i sierści psa. Co więcej, witaminy A, D, E i K rozpuszczają się jedynie w obecności tłuszczy. Podstawowym zadaniem tłuszczy jest dostarczenie energii i nienasyconych kwasów tłuszczowych. Tłuszcze w diecie psa są niezastąpione i dostarczają energię o wiele bardziej wartościową niż węglowodany

WĘGLOWODANY
Węglowodany w przypadku psów prowadzą do akumulacji kwasu mlekowego w mięśniach, czego efektem jest osłabienie i zmęczenie. Dobrze zbilansowana karma dla psa powinna być uboga w węglowodany.
Wartościowa karma dla psa powinna zawierać dużo zróżnicowanych składników pochodzenia zwierzęcego co zapewnia komplet aminokwasów

Rodzaje mięs używanych w produkcji karm dla psów

Kurczak - najczęściej używany. Mięso kurczaka ma wysoką wartość biologiczną, jest łatwo strawne dzięki dobremu składowi aminokwasów i nie wywołuje alergii (pod warunkiem, że kurczak nie był hodowany na hormonach)

Indyk - mięso o równie wysokiej wartości biologicznej co kurczak.
Jagnięcina –bardzo delikatne mięso odpowiednie dla zwierząt z problemami skórnymi lub żołądkowymi

Dziczyzna (zając, bizon) – bardzo smakowite mięso dzięki wysokiej zawartości tłuszczu

Ryby – bardzo lekkostrawne mięso, doskonałe źródło nienasyconych kwasów tłuszczowych omega 3 i omega 6, które mają bardzo pozytywny wpływ na skórę i sierść.

Brak komentarzy: